onsdag 26 oktober 2011

den eviga skräcken för vinterkräkis

jag glömmer aldrig någonsin julen och nyår under millenieskiftet. alltså år 1999/2000.
hannes var sjuk och vi var i lund. det blev utdraget och vi fick beskedet att vi skulle stanna över jul. jag och david fick åka ner.
jag minns att vi beställer pizza. "jag är så hungrig att jag mår illa!" tänker jag i mitt stilla sinne, ignorerade det faktum att jag faktiskt kände att det inte var hunger jag kände. vi åt pizzorna, de var väl inte världsgoda. men som det muskos-släkte vi är så tryckte vi ändå. kort därefter så konstaterar samtliga i familjen att "nae, det här var INTE BRA." kaskadspyorna är ett faktum. vi kräks och vi kräks och vi kräks. vi vaknar av att vi spyr, morsan torkar och spyr samtidigt, vi mår illa, vi svettas, vi yrslar, vi försöker sova och dricka vatten.... det enda som händer är att vi kräks. fem personer, dödssjuka inlåsta i ett hotellrum på cirka 10 kvadratmeter med heltäckningsmatta (hur tänkte dom där?!).
vi kräktes i vad som kändes en evighet. julafton kommer och vi mår inte helt hundra. "hotelltomten" knackar på, vi öppnar förväntansfullt dörren. ingen tomte. vi sträcker ut huvudet och ser hur han alltså sprungit till andra sidan korridoren där han nu står och vinkar samtidigt som han ropar "gooood juuuul!" det var som att befinna sig i en film. den pestsmittade familjen får ändå ta del av julen genom den barmhärtige bacillskräcks-tomten.

nyårsafton kom, vi blev frisläppta från karantänen och fick fira nyårsafton inne på sjukhuset. millenieskiftet. jag minns att vi tittade på raketerna genom sjukhusfönstret, sen gick jag och la mig på en soffa i korridoren.

jag kan inte säga att det är ett trevligt minne, men hela familjen var samlad och det är garanterat något vi alla kommer komma ihåg.
det sitter faktiskt fortfarande kvar, så fort vi vaknar på julaftonsmorgon så har vi lite fantom-illamående. jularna efter det har också präglats av magsjuka, förkylning och allt möjligt. minns att det var ett par år när julen helt enkelt bara var plågsam....

....hur jag kom att tänka på detta? ptja. vinterkräksjukan är här. se aftonbladets artikel här.

ajöken möken

Inga kommentarer: