måndag 26 januari 2009

Svartsjuka

confession-time.
svartsjuka.
det finns överallt, i olika storlekar och olika utsträckning. i förhållanden, familjer och vänner.
den sorts svartsjuka man oftast tänker på är den svartsjuka som finns i förhållanden, bland älskande par. den, om du frågar mig, värsta sorten av svartsjuka.
jag är en av de många många människor som är extremt svartsjuk av mig. helt obegrundad dessutom. jag har egentligen ingen anledning att vara svartsjuk.
(jag är inte så pass svartsjuk att jag skulle rota igenom petters saker, dator, mobiltelefon, lådor.. det är emot ALLA mina principer. )

svartsjuka är oftast något fult, dåligt, smutskastat och något man inte talar om högt bland andra människor... att tala med sin partner om sin svartsjuka är självmord. man håller det för sig själv och hoppas att det inte skiner igenom att det där "hur-mår-du-vad-gör-du"-sms:et faktiskt hade ett djupare syfte än så.

men är det verkligen så dåligt att vara svartsjuk? kan det inte vara ett sunt sätt att se på sin relation?

självklart finns det olika mått av svartsjuka. det finns svartsjuka och det finns svartSJUKA. finns människor som tar till alla medel för att "sätta dit" sin partner. rota igenom alla tänkbara personliga saker enbart för att hitta ett "sexigt" mail eller ett opassande sms.

jag blir grön när petter umgås med någon annan, kön är obetydligt. bara vetskapen att han prioriterar en annan människa framför mig gör mig alldeles illa till mods.
självklart vet jag att petter älskar mig och jag tror inte att han NÅGONSIN skulle vara med någon annan. men ibland tvivlar man faktiskt på sig själv, för det är väl däri problemet ligger i mitt fall. osäkerhet.

fast å andra sidan är det är sund relation att kunna umgås med andra, inte vara bunden till den andre hela tiden. jag vill nog egentligen inte innerst inne umgås med petter dygnet runt. jag hade aldrig kunnat flytta ihop med honom (no offence älskling) av den enkla anledningen att jag hade fått "RÅDAMP".
jag tror inte heller att svartsjukan skulle ha försvunnit om det nu var så att vi bodde ihop. svartsjuka är något som finns i luften, men som kanske inte är så dåligt om man nu tänker efter.
det måste väl egentligen visa att man verkligen verkligen bryr sig om sin älskade och verkligen verkligen älskar denne?

Inga kommentarer: