lördag 2 augusti 2008

Dagen D! Jag fick se min prins! Äntligen fick jag se min prins! Andra gången på en vecka. Vad är oddsen för det, egentligen? Ooh, du sötasötasöta människa. Så blygt stod du där i din bil och vinkade åt oss. Du var så söt i din vackra indiska utstyrsel och din lilla mustasch.
Jag blev verkligen positivt överraskad, jag trodde att det skulle bli too much. Jag är ändå väldigt medioker, en medelsvensson som inte riktigt är "van" storstadens alla jippon, Pride inkluderat. Men jag blev så fruktansvärt glad, jag blev så glad när jag såg alla hbt-personer (+ familj och vänner) gå i paraden, få stå i centrum. En hel dag som handlar om bara dem. Förstå mig rätt. Varje dag borde vara en dag som handlade om individen och inte den sexuella läggningen. Men att så många människor engagerar sig är en bra början.
Jag läste på aftonbladets hemsida att det var 80 000 personer med i år. Då var det Euro-pride visserligen, men fortfarande. Förra året var det 89 ekipage, i år var det 150!
Mona Sahlin, Gudrun Schyman, Anders Borg m.fl engagerade sig, människor från kyrkan var med (FRAMGÅNG!) och försvaret, polis, brandkår, sjuksystrar, läkare och tandläkare var också med. Så jäkla bra att så pass många yrkesområden engagerar sig. Det finns garanterat hbt-personer i alla olika yrken, men det är inte alla som vågar engagera sig.
Dock är jag ganska kluven till om jag verkligen ska stå där på sidan om, se hela grejen som ett roligt jippo, en chans att spana in den söta indiske lilla prinsen?! Hela grejen med Pride är att informera, att engagera fler människor i hbt-frågor.
I samma veva som jag tror att samhället (Sverige) är på väg att bli "hbt-vänligt" så är det stora löp på aftonbladets bilaga klick!: "Lindsay Lohan visar upp sin nya lesbiska kärlek!". Say what?!
Spela roll om hon är kär i en man, kvinna, sig själv eller en apa! Det står inte "Charlotte Perelli visar upp sin nya hetero kärlek!" Am I wrong?! Om man är homosexuell, heterosexuell eller bisexuell är inte relevant. "Hej jag heter Linnea och jag är heterosexuell" är inte så vanligt vid en arbetsintervju eller hur?
En bit har vi kvar. En liten bit. Att det fortfarande måste läggas ner mer pengar och sättas in extra-personal på sjukhusen under Pride-festivalen borde vara en väckarklocka. Man förväntar sig problem. Ska man inte göra något åt dem istället?

Summa-sumarum- jag hade jätteroligt, trots regnet. Jag blev lycklig av att se alla flator, bögar och transor lyckliga. Det räcker för mig.
Jag hoppas att de festar och har övermänskligt roligt, firar denna dag och tar ut så mycket som möjligt ur den.
Dröjer trots allt ett år till innan de får den uppmärksamhet alla människor förtjänar igen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ew, en apa:P Nasty exempel^^